Die klinkers hebben we toch niet allemaal nodig?

Verzieling is de verdeling van een samenleving in groepen op levensbeschouwelijke of sociaal-economische basis. In de jaren zestig kwam er langzaam een einde aan deze verzieling en kwam een proces van ontzieling op gang. De zielen zijn daarmee goeddeels verdwenen. Herensokken met antislipziel hebben dit proces versterkt. Google vindt een “zwiele avond” inmiddels 100 keer vaker dan een “ziele avond”.

Zijn we werkelijk zulke zielepieten? In Zieland hoort men inderdaad hoe zielieden elkaar voor halve ziel uitmaken, en veel gotische zielen treft men er niet aan. Maar om u de wind uit de zielen te nemen: de marine rekent nog gewoon met “Zielie time”. Ook wordt hier volop geïnvesteerd in peuterspeelzielen. En is er met de kleintjes geen land te bezielen en willen ze maar niet onder ziel, dan is er altijd nog zielvoetbal.

Volwassenen ziet men geregeld met zware tassen zielen, nadat ze bij de hakkenbar hun schoenen hebben laten verzielen en inlegzieltjes hebben gekocht voor hun bejaarde ouders. In de woorden van Jacqueline van der Wielewaals: waar zilver de senielen zijn, hoe zullen daar de zielen zijn!

(c) bliklog

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *