Google en letteren

“Our systems have detected unusual traffic from your computer network. This page checks to see if it’s really you sending the requests, and not a robot.”

Altijd leuk: taal en computers. Ewoud Sanders beschrijft in “Eerste hulp bij e-onderzoek” hoe studenten in de geesteswetenschappen effectiever op internet kunnen zoeken. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om de aangeboden zoekvelden van websites zoals het krantenbestand van de Koninklijke bibliotheek te omzeilen en in plaats daarvan via Google in die sites te zoeken: [site:relevanteWebsite.org mijnZoekterm]. Natuurlijk is dit niet tot letterensites beperkt.

Zo kun je met de tilde (~) Google quasi-synoniemen laten vinden: [~locatie] geeft resultaten met locaties, location, lokatie, adres, plaats. Dat is toch eenvoudiger dan zelf al deze zoektermen invoeren. Als ik me tot de eerste resultaatpagina beperk, hangt [~chronisch] samen met langdurig. [~langdurig] hangt zoals je zou verwachten samen met chronisch, maar eveneens met lang en blijvend. Misschien zijn de vrienden van mijn vrienden dan wel míjn vrienden, maar voor (quasi-)synoniemen bij Google geldt dit dus niet. Goed om in het achterhoofd te houden. Net als het feit dat Google talen vermengt: location bij [~locatie] en cement dat – waarschijnlijk via het Engelse concrete – bij [~concreet] wordt gepresenteerd.

Met [X…Y] vraag je Google om een waarde tussen X en Y. Sanders geeft het voorbeeld [overstroming 1700…1750], dat websites oplevert waarop sprake is van overstromingen in die periode. Natuurlijk komt hier enig wishful thinking bij kijken, want Google weet niet dat we deze getallen als jaartallen bedoelen. Daardoor is een site met de tekst “Bijna 1700 mensen dood of vermist door ergste overstromingen sinds 1998” een correct resultaat. Onderzoek, e of niet, doe je nog altijd zelf.

Onthoud ook dat Google de hits relateert aan je eigen zoekgedrag: inmiddels verschijnt Sanders’ boekje hoog op mijn hitlijst wanneer ik naar “overstroming” zoek… En wat Google nog meer doet met je zoekgedrag: argwaan tonen als je stug allerlei voorbeelden doorakkert. Dit leverde me “403 Forbidden error” hierboven op.

Over het boekje zelf is elders genoeg te vinden; Ewoud Sanders houdt aanvullingen op de zoekoperatoren van Google bij op zijn website.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *