Stijloefeningen verstript

82, Rue du BacRestaurant Le vrai Gascon was de plaats waar eind 1960 OuLiPo ontstond: een werkplaats voor potentiële literatuur, waar wiskundigen en schrijvers technieken zouden uitwisselen om tot nieuwe vormen van poëzie en fictie te komen. Een van de initiatiefnemers was Raymond Queneau, die we kennen van zijn Exercices de style, door Rudy Kousbroek vertaald als Stijloefeningen.

Naast teksten – de Li(ttérature) van OuLiPo – zijn er echter ook grafische stijloefeningen. Zo heeft Joost Swarte in aanvulling op de 99 teksten van Queneau een honderdste stijloefening getekend voor het tijdschrift Hollands Diep. Geheel grafisch zelfs is 99 ways to tell a story: Exercises in style van Matt Madden. Niet alleen is dit beeldverhaal heel fraai en rijk aan visuele grappen, maar het nodigt de lezer-kijker ook uit om te onderzoeken waar tekst en beeld vergelijkbare “oefeningen” toelaten. Vertelperspectief bijvoorbeeld is relevant in beide domeinen, evenals het achterwege laten van een klinker dan wel een kleur. En om achterwege laten gaat het vaak: een stijloefening is doorgaans een beperking die de kunstenaars zich opleggen. Meer in het algemeen is het een voorwaarde, zoals een bepaald perspectief of werken in de stijl van….

In samenwerking met Strip Turnhout, dat een vertaling van 99 ways heeft uitgebracht, biedt Kunst in Zicht een lespakket waarin variatie op allerlei manieren wordt aangekaart en aangemoedigd. Het verwijst naar OuLiPo en de werkplaatsen die eruitvoortkwamen. Strips – bandes-dessinées – vinden een plek in de OuBaPo. Op zijn blog linkt Madden naar de Amerikaanse OuBaPo-pagina: “Strip length, page size and layout, panel borders, word balloons, decisions about drawing style: these and many other formal considerations are the building blocks from which we create all kinds of work. The project of the French group Oubapo (Workshop for Potential Comics) is to identify those constraints that already exist and to propose and implement new constraints that can generate new comics.” Waarna voorbeelden van constraints volgen voor wie aan de slag wil; net als bij de OuLiPisten.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *