Google’s kennisgraaf

Vandaag aan het werk gezien: Google Knowledge Graph. Google toont naast zoekresultaten nu ook inhoudelijke verbindingen waarmee je door informatie kunt wandelen. things, not strings, zoals Google zegt. Ik was op zoek naar een schilderij van Bartholomeus van der Helst. Zoeken naar van der helst leidde me langs de volgende locaties: van der helst > Ferdinand Bol > Amsterdam > Artis > Rijksmuseum > Pierre Cuypers > Eduard Cuypers > Piet Kramer > en ik had verder kunnen gaan met zijn collega’s.

Neem je eerder een andere afslag, dan kom je grappige dingen tegen: van der helst > Frans Hals > Rembrandt > Map for Rembrandt: een Google-map met een pijltje bij het Rembrandt-huis in de Jodenbreestraat. Beetje sneu voor Leiden.

amsterdamse school maakt blijkbaar geen deel uit van de huidige database die aan de Graph ten grondslag ligt, terwijl we wel via Pierre Cuypers bij Piet Kramer waren beland, one of the most important architects of the Amsterdam School. Deze informatie staat echter in de lopende tekst, niet als aparte metadata zoals “Period: Baroque” bij Van der Helst of “Architectural style: Italian gothic architecture” bij de dom van Florence. Overigens heb ik niet gezien dat zulke periodes of stijlen aanklikbaar zijn.

dromenvanger zit evenmin in de Graph. Als ik het vertaal in dream catcher – wat Google Translate voor me zou kunnen doen – krijg ik informatie over een film en kan ik verder surfen naar acteurs. Overigens moest ik het veld wel openklikken en het aardige is dan dat de resultatenlijst meeverandert: terwijl de bovenste hit eerst verwees naar “Native American culture”, komt nu de IMDb-link bovenaan te staan. Vergelijkbaar bij wolfram: de eerste hit betreft de Computational Knowledge Engine, maar als ik het Knowledge-veld over de persoon Stephen Wolfram openklik, verandert de resultaatlijst navenant.

Waarom je het nieuwe veld soms moet openklikken en soms niet, is me onduidelijk. De Google-aankondiging suggereert dat het ambigue zoektermen te maken heeft. Zo leidt huygens tot de keuze tussen Christiaan Huygens en de Huygens-sonde in hetzelfde kadertje. Google biedt echter af en toe ook twee kaders: bij gaiman krijgt je de Knowledge over Neil Gaiman met eronder een apart kader “See results about” Gaiman dat in Patagonië ligt. Bovendien krijg ik het ingeklapte veld ook als er niets te disambigueren valt. (Ben je overigens geïnteresseerd in Constantijn Huygens, dan moet je je zoekterm helaas aanpassen of ertegenaan lopen dat hij als ouder van Christiaan wordt genoemd.)

Het nieuwe Knowledge Graph veld bevat een afbeelding, bij een persoon zo te zien bij voorkeur een portret of foto. De tekst ernaast is doorgaans identiek aan de beginregel(s) van de eerste wikipedia-pagina onder de zoekresultaten, mits dit een Engelstalige Wikipedia is. Zo levert het trefwoord venetie Nederlandstalige hits op maar Engelse Knowledge. Bij mijn beperkte test was de gepresenteerde informatie, waaronder “People also search for”, telkens relevant. De semantiek gooit nog geen roet en dat is verheugend. Compleet is de informatie echter niet (amsterdamse school, dromenvanger, constantijn huygens). Rafe Needleman bevestigt dit: “The Web’s tail is long indeed”.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *